Klip reconstrueert 3d-modellen van historische panden.

Stadsredactie Leidsch Dagblad
donderdag 1 april 2010
Leiden en omgeving

door Silvan Schoonhoven

Leiden, Je zou het modelbouw kunnen noemen voor mannen die geen lijmvlekken willen, of het digitale equivalent van een Eiffeltoren van luciferhoutjes: drie dimensionale modellen bouwen met Google Sketchup. Meester van de digitale modelbouw is Leidenaar Hendrik Jan van der Klip, vroeger uitbater van café-restaurant De Waterlijn.

Van der Klip's gereedschap is het 3d-ontwerpprogramma Sketchup van Google. Dat is binnen een minuut gratis te downloaden. In een kwartier heb je de eerste mogelijkheden doorgrond. een ruimtelijke vorm maken is een kwestie van vormen trekken en een beetje duwen en slepen met de muis. Koepels, nissen, openingen en veelhoeken zijn geen probleem voor wie wat langer op het programma studeert. Voor extra realisme kun je de kale vormen behangen met foto's van het echte gebouw: zogenoemde skins. Het model is rond drie assen te roteren en te bekijken.

model Burcht

De Burcht,

met rechts een platte foto die daarna op een rond vlak wordt 'geplakt'.


Twee weken van veertien uur per dag, zo lang heeft Klip gewerkt aan zijn model van de Burcht. Elk van de 21 poortjes fotografeerde en modelleerde hij apart. In de Hooglandse Kerk zit 210 uur. Hij houdt de tijd maar bij, om te voorkomen dat zijn hobby te veel uit de hand loopt. Want de neiging bestaat om elke drempel, richel en kozijn driedimensionaal te reconstrueren. Her is een pure verslaving, die tot nu toe modellen opleverde van de Korenbeursbrug, Rembrandtbrug, en de naast gelegen molen de Put, Marekerk, de zeevaartschool, het Gravensteen en de Vismarkt.

Hooglandse Kerk

De Hooglandse kerk in aanbouw.

Nog andere bouwsels in de regio zijn in de bibliotheek van Sketchup te vinden, zoals het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest. Om een of andere reden heeft iemand zelfs de parkeergarage van de Hoogvliet aan de Garenmarkt vereeuwigd. Klip’s modellen blinken echter uit in detaillering.
Hij herschiep het stadhuis voor de brand van 1929 en behalve een 3d-model van het door hem en Sjaak Veringa gebouwde café-restaurant De Waterlijn, reconstrueerde hij ook hoe de ligplaats er rond 1900 bij lag. Toen wurmde de paardentram zich door de steeg en keek je vanaf de veranda van de Bodega over het Galgewater uit. Het is allemaal gesloopt voor de blauwe tram, maar klip gebruikte archieffoto's om de oude situatie na te bouwen.

Paardensteeg / prinsessekade

De situatie rond de Prinsessekade in 1900.


"Het gaat me ook om de historie achter de panden, niet alleen om het tekenen. Zo'n gebouw groeit onder je vingers, dat is het mooie. Je kunt dit inderdaad vergelijken met mannen die een schaalmodel bouwen van lucifers. Het verschil is dat je dit aan de hele wereld kunt laten zien."
Dat gebeurt als de modellen worden geplaatst op de satellietfoto's van Google Earth. Die eer krijgt een bouwer pas als Google het model heeft goedgekeurd. Mijn eerste model van molen de Put werd afgekeurd, omdat de stand van de wieken niet klopte met de schaduw op de satellietfoto. Ze leggen de lat steeds hoger.

 

Vismarkt_winkels

Het winkelblok aan de Vismarkt, tussen stadhuis en V&D

Bekijk Klip’s modellen van alle kanten op www.vanderklip.net of op Google Earth.

 

end